Teckna en hund - grundkurs.

Vill du lära dig att teckna hundar? Tja, då är mina bästa tips att spana in hur hundar verkligen ser ut (lite djupare hundböcker och "the real thing") och att träna träna träna... På t.ex. internet finns också "tutorials", "lektioner" där man får se hur man kan teckna olika saker. Detta är en sådan, som ger lite tips hur du kan teckna olika hundar. Detta är en slags grundkurs, som inte gör dig till en expert men kanske kan ge dig lite hjälp på vägen, så att säga. Vill du ha "detaljhjälp", t.ex. om hur man tecknar tassar, rekommenderar jag att läsa den biten först, innan du ger dig på en hel hund.

Rekommenderad litteratur:
Walter Foster, Drawing Dogs, 1997, Walter Foster Publishing 


Steg 1 - Grundskiss med proportioner
Först bör du bestämma dig för vilken ras eller i alla fall hundtyp (t.ex. spaniel, retriever) du tänkt teckna. Det kan vara bra att ha en bild av rasen eller kanske till och med rasstandarden bredvid dig. Du borde också ha klart för dig om hunden ska vara realistisk, rolig, gullig, konstig osv. Jag brukar föredra en slags tecknad hund, med inslag av realism, så en sådan visar jag här. Okej, hur börjar man? En bra idé kan vara att skissa upp figurer som visar proportionerna. Dessa varierar beroende på ras. En bulldog har t.ex. korta ben, kraftig kropp och stort huvud, medan en vinthund har långsträckt huvud, djup bröstkorg och långa ben. Här gör jag ingen speciell ras, utan för att göra det lättare för dig har jag valt en "normal" hund utan överdrifter åt något håll. Jag börjar med att skissa upp huvud och kropp, och markerar ben, öron och svans.

Det är faktiskt en hel del att tänka på när du tecknar den här biten. För att få en så realistisk bild som möjligt bör du veta hur en hunds anatomi ser ut. Jag kan inte lära dig allt här, istället rekommenderar jag att läsa i böcker, kanske en av dem (eller ännu hellre flera!) av de jag rekommenderat längst upp på sidan. Om du inte har tid att läsa, så teckna som jag gjort, så kanske du lär dig lite i alla fall. Några få tips: Underkäken och ryggen ligger ofta ungefär i samma höjd (varierar med rasen). Armbågen är ofta placerad i höjd med bröstkorgens underkant. Frambenen är inte helt raka, utan vinklade, likaså bakbnenen. Bröstkorgen går utåt i höjd med bröstbenet, där bröstbensknappen sitter. Ögonen är ofta placerade nära stopet.


Steg 2 - Den "riktiga" skissen
Nu ska vi teckna alla ytterlinjer, och på så sätt skapa en hund av en hög streck. Det är inte så svårt - prova själv. Ännu en gång - kunskap om hundars anatomi hjälper! Vill du teckna en mera realistisk hund, ska du kolla hur kroppsdelarna sitter, inte som du tror att de sitter. Det finns många detaljer att tänka på... Hur är armbågen placeras? Hur är korset? Var sitter knäna? Var är öronen placerade? Försök att få din hund så rastypisk som möjligt (om du nu tecknar en speciell ras).


Steg 3 - detaljarbete
När du har själva hunden upptecknad är det dags att börja tänka på detaljerna. Även nu kan en del anatomikunskap (även om du kommer långt med din fantasi - de flesta vet i alla fall inte exakt var hundens alla muskler och dylikt sitter). Vill du färglägga din hund senare kan du börja markera teckningen. Ofta ser bilden snyggare och snyggare ut ju längre man kommer. Detaljer kan göra underverk och får din skiss att se proffsigare ut, men man ska inte överarbeta en bild. Sluta när du tycker det räcker.


Steg 4 - Färgläggning
Nu kan du färglägga din bild! Jag rekommenderar blyerts eller färgpennor framför tuschpennor, eftersom de senare ger dig en väldigt begränsad färgskala att arbeta med, och färgerna blir väl klara. Jag ska använda färgpennor till den här bilden. De är helt vanliga pennor, bland annat Aladdin-pennor och Musse Pigg-pennor. Du behöver inga dyra specialpennor, i alla fall inte i början. Personligen är jag förtjust i mina Crayola-pennor.

För att det ska se så snyggt ut som möjligt när du färglägger med färgpennor så ska du följa pälsriktningen hos hunden. Om du har en hund som ska borstas/klippas har du säkert redan ett hum om hur pälsen ligger. Du kan också se och framförallt känna den när du klappar hunden.
Färglägg inte för hårt, du kanske vill blanda färger (blir ofta bättre då) och dessutom är det inte snyggt när man verkligen tryckt dit färgen.
Ska du skugga bilden? Det bör du göra, i alla fall om den ska vara realistisk. Det är inte så svårt som det kan låta. Tänk efter hur ljuset ska komma (allra lättast är uppifrån). De delar av hunden som inte träffas av ljus, t.ex. undersidan, ska du teckna mörkare. Starkt belysta partier, t.ex. ovansidan, kan du teckna lite ljusare om du vill. Att skugga är ett utmärkt sätt att visa var muskler sitter.



Steg 5 - detaljarbete i färgläggningen
I steg 4 gjorde jag det grundläggande färgläggningsarbetet, men nu ska jag göra de sista bitarna. Tittar du på en färgbild av en hund så ser du att färgen inte är exakt likadan över hela hunden, speciellt hos en spräcklig hund. Du får ut en hel del av att blanda in flera (liknande) färger när du färglägger. Du kan t.ex. använda svart för att förstärka skuggningen, skärt runt nosen, mörkt vid munnen för att markera att den här hunden minsann ätit för ett tag sen... Använd din fantasi!

Här använde jag svart för att förstärka skuggningen och göra hundens teckning mörkare, lite rosa vid nosen och faktiskt lite blått i det vita som skuggning (det syns dock inte så bra på datorn, eftersom det var för ljust för att scannern skulle se det ordentligt). Studera skillnaderna mellan steg 4-bilden och den ovan. Ser du hur mycket djupare den nya bilden ser ut, och hur teckningen ser mer realistisk ut, istället för att vara väldigt klar? Du kan också ta en titt på den kladdiga skissen på steg 1. Vilken skillnad, va? Och du har vi inte behövt sudda eller ändra en enda linje!

Sådär ja. Nu kan du lägga till en bakgrund om du har lust, fast det visar jag inte här :) Lycka till med ditt tecknande, och glöm inte att övning ger färdighet!

 

Tillbaka till Teckna hundar

Tillbaka