Utställning
Utställning är för vissa en tråkig och löjlig grej, en kul aktivitet för vissa och en livsstil för andra. Sanningen är att utställningarna är mycket viktiga för alla raser. På en utställning bedöms hur väl en hund passar in på en rasstandard, som har skrivits för att se till att man avlar för att få fram hundar som passar till just det de avlats fram för. T.ex. ska en west highland white terrier vara vit för att synas väl under jakten, en greyhound ha djup bröstkorg med mycket plats för hjärta och lungor för att orka springa, och en bearded collie ha lång och tjock päls som skydd när den vallar.
Förberedelser
För att få ställa ut din hund på en officiell utställning krävs att
den är registrerad i SKK (Svenska kennelklubben) eller en av SKK godkänd utländsk
klubb. Hunden måste vara vaccinerad och ha alla sina papper i ordning. Du bör
inte ta en aggressiv hund till utställning, eftersom den kan utgöra en fara för
andra hundar eller människor. Om din hund t.ex. biter domaren kan den bli
utesluten från utställningar. Kastrerade hanhundar får heller inte deltaga.
Långt innan utställningen bör du träna hunden i att sköta sig i ringen. Träna på att gå/springa (beroende på din hunds ras) i en stor cirkel, fram och tillbaka och i en triangel. Öva er på att röra er så smidigt och snyggt som möjligt. Hunden ska även kunna stå stilla under några minuter, och gå med på att något känner igenom dem och kontrollerar bettet på den.
När det börjar dra ihop sig är det kanske dags att bada hunden, klippa/trimma den, klippa klorna osv. Hunden ska visa upp sig från sin allra bästa sida under utställningen, och många raser kräver pälsvård innan det stora ögonblicket. Kom ihåg att du inte får klippa/trimma rasen på själva utställningsplatsen.
Det finns en del saker att tänka på att ta med sig till utställningar... Ett utställningskoppel bör du ha, vattenskål (och vatten!), pälsvårdsverktyg, pengar till fika och dylikt, en filt till dig själv och hunden, något att fästa din nummerlapp med, t.ex. en säkerhetsnål, godis eller leksak att locka hunden med om det behövs och ditt PM, som skickas hem till dig ca 1 - 2 veckor innan utställningen, om du anmält dig i tid. Du får oftast en nummerlapp med PM:et (ibland ska den hämtas ut på själva utställningen). Detta är ditt startnummer. Var noga med att passa tiden, för kommer du för sent, ja, då är det för sent och du missar din bedömning!
En stor del av utställningen kommer förmodligen innebära väntan, både för dig själv och hunden. Ta gärna med något att sysselsätta er båda med, t.ex. en bok till dig och ett smaskigt (men inte kladdigt!) ben till hunden.
Själva bedömningen
När det är en 1 - 2 hundar kvar innan det är din tur är det dags att göra
sig i ordning. Är utställningskopplet på? Pälsen i ordning? Sitter dina kläder
rätt? Bra, ställ dig då vid ringside, som det kallas, och invänta din tur.
Så ska du in i ringen. Kanske är du inte ensam i ringen, men varje hund ska bedömmas vad för sig oberoende av antalet konkurrenter. Det brukar inledas med att man springer två varv runt i ringen. Du får också springa fram och tillbaka. Detta är för att domaren ska få se hur din hund rör sig, en mycket viktig del av bedömningen. Försök att få hunden att röra sig glatt och med gott självförtroende. Många utställningshundar får lära sig att dra lite i kopplet och verkligen visa upp sig i ringen.
Domaren kommer också vilja att känna igenom varje del av hunden, även i munnen, och om din hund är liten kommer den förmodligen få stå på ett bord. Hur liten ska hunden vara för att "risken" för bord finns? Tja, min cocker Nellie har fått stå på bord en gång, men där går nog gränsen.
Den sista delen av den personliga bedömningen innebär att hunden ska stå still medan domaren låter ringsekreteraren skriva ned vad hon/han tyckte om din hund just idag. Detta kallas kvalitetsbedömning. Har du tur och domaren tycker att din hund är rastypisk kan du få ett hederspris, HP, som tecken på att du har en rastypisk hund. Om din hund får ett förstapris (rött band) betyder det att du går vidare och möter de andra förstaprisdeltagarna i din ras- och åldersgrupp. Nu blir det istället konkurrensbedömning. Vinnaren går vidare och möter alla konkurrenter inom den egna rasen och könet. Denna vinnare i sin tur, som alltså bli bästa tik respektiva hanhund inom sin ras, möter den andra vinnaren, dvs den av motsatt kön. Låter det krångligt? Det är inte så svårt när man väl förstått det hela. Nu koras Bäst I Rasen, BIR. "Förloraren" blir BIM, Bäst I Motsatt kön, en hedersvärd placering.
På nationella utställningar kan du vinna
CK (certifikatkvalitet) och certifikat, cert. Det finns lite olika regler för
olika raser, men generellt sett så blir din hund svensk utställningschampion
om den vinner tre cert. Om en svensk champion vinner ett cert i t.ex. Norge blir
den även norsk utställningschampion. Är man champion i tre nordiska länder
är man Nordisk utställningschampion.
På internationella utställningar kan man vinna internationella cert, CACIB.
När alla BIR-vinnare korats i en rasgrupp blir det Bäst I Gruppen, eller BIG-final. Här plockas BIG, BIG 1, BIG 2, BIG 3, BIG 4 och BIG Reserv ut. BIG-vinnaren går vidare till en BIS-final, där Best In Show koras (man korar även BIS 2, 3, 4 och Reserv på samma sätt som i gruppfinalen).
Snabba fakta
Indelningen på utställningar
10 rasgrupper
|
Olika raser
|
Tik/hanhund
|
Åldersindelning
Det finns även speciella klasser, t.ex.
champion- och bruksklass.
Men tävlar du i championklass vet du nog redan hur en utställning går till ;)
Färger på band och
rosetter KEP - Brun |
Vanliga förkortningar
inom hundsammanhang: |