Lydnad

Lydnad är en stor hundsport i Sverige. Alla behöver grundlydnad på sin hund, men tävlingslydnad går ett steg längre. Här krävs ovillkorlig och omedelbar lydnad. Tävlingslydnad ska bygga på arbetsglädje och samarbetsvillighet hos hunden.

Ett lydnadspass
Det finns olika klasser i lydnad, från klass 1 med grundmoment, t.ex. fot, upp till klass 3 och elit, med svårare moment, t.ex. vittringsprov och apportering av metallföremål.

För att tävla i en högre lydnadsklass måste du först få ett förstapris i den lägre klassen. Får du ett första pris i klass 1 får du tävla i klass 2 osv. Prisen delas ut beroende på hur många poäng varje ekipage får, det är alltså ingen konkurrenstävling. Däremot får det ekipage som får högst poäng hederspris.

På en tävling bestäms startordningen genom lottdragning. Det första momenten är en gemensam platsliggning. I klass 1 ska hundarna ligga med fem meters mellanrum, 20 meter från förarna under 2 minuter.

Övriga moment som ingår i lydnadsklass 1 är tandvisning, linförighet (fot), fritt följ (fot utan koppel), läggande under gång, inkallning, ställande under gång och hopp över hinder. I lydnadsklass försvåras alla moment litegrann (alla ingår dock inte) och apportering läggs till. Så fortsätter det på samma sätt i alla klasser.

När man tränar lydnad ska man använda mycket positiv träning, försöka få upp hundens arbetsglädje och kontakten mellan förare och vovve. I början orkar kanske hunden inte göra så mycket innan den får beröm, så man får gradvis lära hunden att göra flera moment innan den får godis. Till slut ska hunden kunna utföra ett helt lydnadspass, dvs 10 moment, innan den får belöning. På tävling får du nämligen inte använda godis eller leksaker, och du får heller inte berömma, tillrättavisa eller alls prata med hunden / ge den handtecken annat än kommandon. Annars får du nedsatt betyg för dubbelkommando.

Det finns ganska många regler inom tävlingslydnaden. Det bästa är att skaffa sig ett eget regelhäfte. Där kan du läsa exakt hur det ska se ut, vilka regler som gäller osv. Bland annat så måste föraren vara minst 12 år gammal.

Börja träna lydnad
Börja träna lydnad gör man med valpar och unghundar, men då handlar det inte om tävlingslydnad, utan om lekfulla kontaktövningar, t.ex. hit och sitt. När hunden blir lite äldre kan man gå en förberedande tävlingskurs på den lokala brukshundklubben. Där finns kunniga instruktörer som kan hjälpa dig med att träna in momenten på ett sätt som passar just din hund.

Det är viktigt att tänka på att lydnadsträningen ska vara glad och kul för hunden. Man kan inte bete sig som på en tävling när man börjar träna lydnad, hur kul är det egentligen för hunden? Nej, det ska vara kul att träna! Det gäller för alla hundsporter :)

 

Tillbaka till Hundsporter  

Tillbaka till index