Freestyle

Freestyle, eller "fri stil" på svenska, föddes i Canada år 1989 och är nu en populär tävlingsform både där och i USA. 
I England var det från början underhållning och uppvisning i samband med större hundutställningar. Man ville bland annat locka ungdomar att träna lydnad och träna på ett nytt sätt. Freestyle kan väl närmast beskrivas som lydnad till musik. 

Vad består freestyle av?
Varje tävlande sätter ihop sitt eget program, med egenvald musik och egna rörelser. Det är en fördel om hunden tränat lydnad innan, då det krävs arbetsglädje och villighet att lyda hos en freestylehund.

Det är en mycket utåtriktigad sport, kul för publiken och ekipaget. Den passar alla hundar oberoende av ras, fart och ålder. Det är meningen att rörelserna ska utgå ifrån hundens förmåga.

En tävlingsbana för freestyle är ungefär 12 x 15 m stor, och man ska försöka utnyttja hela det området.

Att träna freestyle
Ett freestyleprogram kan delas in i tre delar: rörelser, musik och ordningsföljd. Man tränar in varje del för sig under träningen. Man ska helst lära hunden några olika övningar innan man sätter ihop ett program och väljer musik. Ett färdigt program är ca 5 - 10 minuter långt.

Rörelserna
Det första freestylehunden ska lära sig är att gå fot, på både höger och vänster sida om föraren. Det viktigaste är inte att hunden går alldeles perfekt vid din sida, utan att ni har god kontakt med varandra. Det är bra att ha olika kommandon för fot på höger respektive vänster sida. Hunden ska även lära sig att byta sida, t.ex. gå framför eller bakom föraren.

Du kan läsa om fler freestyleövningar, t.ex. dansa, rulla, hopp m.m på sidan med Konster.

Musiken
När du och hunden kan flera rörelser är det dags att fundera på lämplig musik. Välj musikstycke efter hunden, och något som du orkar på lyssna på många, många gånger. Först när ett stycke är helt inlärt är det dags att träna till ett nytt musikstycke. 

Programmet
När du har rörelserna och musiken ska du sätta ihop ett program. Lyssna på musiken och fundera ut de rörelser som passar till. Gör gärna rörelser över olika delar av banan, så att publiken kan se dig och din hund vart de än står. Det kan vara en bra idé att bli videofilmad, då kan du se vad som är bra och vad som ska förbättras.

Du för dansen, men uppmärksamheten riktas mot hunden. Era rörelser ska vara harmoniska tillsammans. I USA och Canada är förarens kläder en viktig del av programmet, men det är hunden som ska stå i centrum.

Freestyle i Sverige
Än sålänge finns inga regler eller bestämmelser för tävligar och uppvisningar av freestyle i Sverige, men Sveriges Hundungdom har en projektgrupp för att sprida intresse och information om freestyle. Det anordnas kurser där man kan lära sig grunderna och träffa andra intresserade.

Vill du veta mer om freestyle kan du kontakta Sveriges Hundungdom på telefon 08-795 30 85. 

 

Tillbaka till Hundsporter  

Tillbaka till index