Cavalier King Charles Spaniel

Denna glada lilla hund är en riktig liten kunglighet. Redan på 1200-talet kan man se målningar med små spaniels, ofta sittande bredvid kungligheter, även om man inte kan se någon direkt skillnad på jaktspaniels och dvärgspaniels förrän i mitten av 1830-talet. Kungliga skrivare som Pepys, bland andra, rapporterar att Kung Karl  II (King Charles) hellre lekte med sina små "toy spaniels" än befattade sig med kungliga angelägenheter. Han hade till och med sängkammaren full av små hundar!
Ursprunget till denna hund var jaktspaniels, som hölls för fågeljakt. När modet svängde på 1800-talet blev det populärt med asiatiska kortnosade raser, så man korsade sina små spaniels med japanska och kinesiska dvärghundarna, t.ex. japanese chin, och då glömdes cavalieren nästan bort. 
I början av 1900-talet blev Mr Roswell Eldridge från USA mycket upprörd över cavalierens öde, och betalade ut 25 pund till den som kunde visa upp en king charles av "den gamla typen" på Cruft's hundutställning i London. Genom stora ansträngningar från några uppfödare hade man 1920 lyckats få ihop ett gäng hundar som avelsbas för den gamla typen av king charles spaniel, och man lade till prefixet "cavalier" för att skilja de två åt. Kanske fick man fram cavalieren genom att korsa king charles spaniel med cocker spaniel, men ingen vet säkert.
1945 godkändes cavalieren som egen ras och har sedan dess snabbt spridits och blivit en av de populäraste raserna, i bland annat Sverige.

Cavalieren är glad, renlig och robust trots sitt lilla format. Det är en äkta familje- och sällskapshund som älskar allt och alla. Den är tillgiven och orädd, men passar inte bra i hundgård. Cavalieren är en äkta knähund som älskar kroppskontakt och närhet. Den passar bra till t.ex. agility eller lydnad. Det är en perfekt förstagångshund som inte kräver mycket. Vid uppfostran av cavalieren ska man vara vänlig men bestämd. Är man får hård blir cavalieren lätt sårad och rädd, och den testar oftast inte ledarskapet. Normal motion räcker, och rasen klarar sig på ett par promenader varje dag. Pälsen ska borstas då och då, men ska inte klippas, förutom under trampdynorna. Pälsen är inte så svårskött som man skulle kunna tro, eftersom få tovor bildas förutom bakom öronen, som man får hålla lite extra koll på. Däremot så fäller cavalieren en hel del hår!
Hjärtfel, speciellt så kallade blåsljud på hjärtat, förekommer inom rasen och man ska vara mycket noga då man väljer uppfödare! Precis som med andra populära raser finns det opålitliga uppfödare som struntar i hur deras hundar mår, bara de tjänar pengar på dem...
Man ska också se upp för tandsten och bör torka ögonen då och då, eftersom de ofta rinner.

Cavalieren har ett medelstort huvud, med mycket mörka, klara och vänliga ögon och ganska kort, kraftigt nosparti. Hjässan är flat mellan öronen, som är högt ansatta, hängande och rikligt behårade. Halsen är välutvecklad, kroppen rektangulär snarare än kvadratisk. Svansen är rikligt behårad med en fana och viftar nästan ständigt. Den ska helst bäras under rygglinjen. I länder där det är tillåtet händer det att 1/3 av svansen kuperas.
Pälsen är lång och silkeslen, absolut inte lockig. Cavalieren finns i fyra färger: blenheim, ruby, tricolor och black and tan.
Bleinheim (som Tina på fotot nedan) är kastanjeröda fläckar på pärlvit botten. Önskvärt är en så kallad beauty spot, "skönhetsfläcken", en rund fläck på huvudet. Tina har en, men tyvärr syns den inte på fotot. Ruby är kastanjeröd, black and tan svart med tanfärgade tecken över ögonen, på öronens insida, nospartiet, på bringan, benen och kring analöppningen. Tricolour är vit med svarta fläckar och tanmarkeringar.
Det finns ingen mankhöjd angiven i standarden, men vikten ska ligga på 5 - 8 kg, och ca 6 kg är allra mest önskvärt. Helst vill man se en liten, välbalanserad hund. Mankhöjden brukar ligga på runt 31 - 33 cm, absolut inte över 35 cm.



Min cavalier, Tina :) Fotograferad av mig, Nova!

Tillbaka