Motionering

Vi behöver alla motion, det vet du nog. Och det behöver hunden också. Man kan dela in hundens motion i två delar, fysisk och mental. Fysisk är detsamma som att arbeta med kroppen, medan mental motion handlar om att hjärnan får jobba.

Kroppen…
Alla hundar, vilken ras de än tillhör, måste komma ut och gå ibland. För många raser räcker inte det, utan de måste röra på sig ännu mer, till exempel genom att få springa lösa eller kanske kopplade bredvid en cykel. Speciellt jakthundar och vinthundar behöver mycket motion, medan andra, som många dvärgraser, nöjer sig med några promenader om dagen. Du bör sätta undan i alla fall en timme om dagen till promenader med hunden, men du kan inte bara gå en promenad när du kommer hem från skolan eller jobbet. Det är bättre att dela om promenaderna på flera små. Du kan till exempel gå ut 15 minuter innan skolan/jobbet, 30 minuter när du kommer hem och 15 minuter på kvällen. Detta kan närmast ses som ett minium. Om du har tur kanske någon mer i familjen eller någon du känner kan hjälpa till med promenaderna. Men kom ihåg att om det är du som vill ha hunden, så är det du som ska gå ut med den. Du kan inte förvänta dig med att vänner och bekanta kommer att hjälpa till. Kanske i början, men många tröttnar på hunden efter ett tag. Men det kommer väl du inte att göra?

…Och knoppen
Minst lika viktigt som att få komma ut och gå är det att få använda hjärnan. Det är inte så svårt som det kan låta! Det finns många övningar som hundar älskar och som de blir trötta av rent mentalt. När en hund fått jobba med huvudet brukar den ta en lång tupplur! Då vet du att du har lyckats med din övning.

Exempel på övningar kan vara kurragömma, spårövningar, konster, lydnad, agility eller kanske att låta hunden leta gömt godis i ett rum. Du kan också läsa om hjärngympa under "Aktivering" och "Konster" här på Nellies och Tinas sida.

Valpar
När du får hem din valp ska du absolut inte sätta på den ett koppel och dra med den ut på promenad! Ingen skulle väl sätta en liten bebis i skolan, eller hur? För det är just det valpen är, en bebis. När valpen kommer hem till dig tycker den att det är spännande, men också lite läskigt. Plötsligt är den alldeles ensam, och det är mycket nytt som den ska vänja sig vid. Bara att få upptäcka huset, att lukta i trädgården och att hälsa på de andra husdjuren i familjen (om det finns några) är tillräckligt med motion för en liten valp. Och små valpar sover nästan hela dagarna. De måste ju växa upp till stora starka hundar, och då behöver man vila mycket. Du ska aldrig gå riktiga promenader med en valp, utan bara låta den träna i väldigt korta stunder på att ha på sig koppel, att komma när du ropar och att busa lite. Inte mer än några minuter åt gången! En glad valp glömmer lätt hur trött den är, och kan busa tills det gått alldeles för långt. Därför ska du också vara uppmärksam när valpen leker med en annan hund. När de lekt tillräckligt ska du skilja på dem. Annars kanske de busar för länge. 

Underaktivering
Om din hund inte får arbeta med hjärnan kan den bli jobbig. Den kanske tuggar på saker och har svårt att sova på kvällen. Då brukar man säga att hunden är underaktiverad. Det betyder att den är uttråkad och inte har något att göra. Den kanske sover hela dagarna, så att den är pigg på kvällarna istället! Och för att hitta på nåt kul tuggar den på saker.

Det brukar inte vara så svårt att råda bot på underaktivering. Lägg in några hjärnövningar om dagen. Kanske 2-3 stycken på en sådär 10 minuter var. Det kan du väl unna din hund? Du kan till exempel lära din hund en konst. Då ska du träna lite men ofta. Om din hund måste fundera och klura kommer den att sova mycket bättre efteråt.

Du kan också skaffa några roliga (för vovven), tåliga leksaker till hunden, som den får tugga på, släpa runt på och göra vad den vill med.
På promenaderna kan du leka kurragömma eller gömma godis som hunden får leta upp. Detta brukar de flesta hundar tycka är jättekul!

Överaktivering
Om din hund är stressad hela tiden, om den springer runt och gnyr så fort ni inte gör något, och har svårt att slappna av, så kan den vara överaktiverad. Då är den stressad och vill att det ska hända något. Det är inte bra att vara överaktiverad, för då är man stressad hela tiden, och det kan vara skadligt. Du har säkert hört om utbrändhet!

Din hund kan bli överaktiverad om du tränar och motionerar den mycket när den är valp. Det är lätt att tro att den behöver mer aktivering, och ju mer du tränar din hund, desto mer kommer den att vilja ha. Därför ska man inte motionera en valp genom svår träning, utan det ska räcka med små korta övningar, t.ex. hit och sitt.

Om du vill få en överaktiverad hund att lugna sig ska du först och främst gå igenom hur mycket hunden tränar/leker egentligen. Varje dag? Olika hundraser kräver olika mycket träning, men märker du att hunden är överaktiverad så får du nog lugna dig. Du kan till exempel bara sitta med hunden och gosa, kanske medan du ser på TV. I början kanske hunden gnyr och har svårt att sitta still, så börja med att ni bara gosar korta stunder. Sen kan du förlänga dem allt eftersom hunden blir duktigare. Du kan klappa hunden lugnt och stilla på bringan, för det är lugnande på hundar. Du kan även massera hunden. Massage kan du läsa om här nedan.

Massage
Enkel massage kan du lätt göra själv. Hunden ska helst ligga ner, men vill den inte så ska du inte tvinga den. Börja med att lugnt klappa hunden med båda händerna. Det ska vara lugnt och avslappnat. Du kan gärna smeka hunden på bringan och klia den under hakan, om den tycker om det.
När du masserar så ska du hela tiden hålla en hand på hunden, då vet den att du är där och att det är lugnt.

När du masserar ska du arbeta med axlarna. På en liten hund gnider du med tummarna, på en större använder du hela handen. Gör en knådande rörelse. Om du gör rätt och hunden är avslappnad så kan du snart känna hur muskeln känns alldeles mjuk och nästan geléaktig. Då slappnar hunden av i muskeln. De flesta hundar älskar massage, och ofta blundar de och somnar rent av.

Du kan lätt massera hundens framben och bakben, både insidan och utsidan. Du ska vara lite försiktigare med ryggen och så, om du är osäker på hur du ska göra. Du kan också massera kinderna, vilket lugnar en stressad hund. Använd ett eller några fingrar, och gör en cirkelrörelse medsols.
Avsluta med några vänliga klappar, och låt hunden vila om den vill det. Om din hund var väldigt stel innan kan du ibland märka stor skillnad efteråt!
 

 

Tillbaka till hundvård

Tillbaka till index