Agility

Agility är en fartfylld sport för både hund och ägare! Kul och nyttigt på samma gång. Jag har tränat agility i en si sådär 7 år nu, och jag kanske inte är någon expert, men jag tror i alla fall att jag fått grunderna klara för mig. Jag har testat på att vara hjälpinstruktör några gånger, och har tävlat lite grann inofficiellt. Meningen med den här sidan är att ge ut lite tips på kombinationer, träningssätt och banor som du gärna får skriva ut!

Vill du vidare? Välj vad du vill läsa om!
Hindren
Hindertecknen
Kombinationer
Banor

Vill du veta mer om agility? Här kommer en liten faktabit.

Vad är agility?
Agility är hundvärldens motsvarighet till hästhoppning, fast förutom att hoppa ska hunden även klättra, krypa m.m. Föraren springer med hunden och säger vad den ska göra. Du kanske har sett agility på TV någon gång. Det går snabbt och är kul - de flesta hundar älskar det!

Vilka hundar passar till agility?
De flesta, men hunden bör vara åtminstone ett år gammal innan du börjar träna ordentligt. Hunden får absolut inte vara yngre om du vill träna på balanshindren (för A-hindret gäller 18 månader). Hunden skall inte ha problem med t.ex. höfterna, för agility är påfrestande för kroppen. Du bör ha viss grundlydnad, kunna ha hunden lös (utan halsband) och ha kontroll över den. De flesta raser går bra till agility, men det varierar förstås. Border collies är populära agilityhundar, men de blir lätt stressade, så då måste man veta vad man ger sig in på.

Hur börjar jag?
Jag rekommenderar att gå en nybörjarkurs i agility på en brukshundklubb! Det var så jag gjorde. Du bör nog prata med en som kan, annars kanske du lär in hunden fel. En del hinder kan vara lite läskiga för en oerfaren hund.

När du börjar träna agility lär du först hunden alla hinder, namnen på dem och när du är säker på att hunden fattar kan du börja sätta ihop flera hinder. Slutligen, när allt sitter bergsäkert, börjar du försöka få upp farten och sätter ihop banor.

Hur gör man en bana?
Inte svårt, det är bara att sätta sig med papper och penna och knepa ihop något. Tänk på avstånden. Sen går du banan sakta och tar tiden - det blir idealtiden. Ibland går matte + kompis bara ut och sätter ihop något som sen blir en bana. En bana består egentligen av olika kombinationer, så det är bara att sätta ihop sådant du redan vet. Tänk på avstånden - aldrig mindre än 4 meter mellan två hinder, gärna 6!

Hör gör man kombinationer?
Ta några hinder, kanske lite "luriga" sådana och sätt ihop dem på ett sätt som tvingar förare och hund att tänka efter. T.ex. "staketet", 4 hinder på raken. Det är inte så svårt, prova själv! Tänk på avstånden, helst aldrig mindre än 4 meter mellan två hinder!

Hur gör jag för att tävla? Hur går en tävling till? Vad ska jag tänka på?
Vill du tävla officiellt behöver du en speciell tävlingsbok med mätintyg. Jag har ingen, men jag gissar att du kan köpa den på en tävling. Inofficiellt är det lite mer "avspänt". 
Agility delas in i olika klasser. Har du aldrig tävlar rekommenderar jag att tävla i klass 1, det är den lättaste. Du kan också tävla i hoppklass, där balanshindren inte är med.

Man anmäler sig till de klasser man vill vara med i, betalar in, och kommer till tävlingsplatsen när det är dags. Du får reda på ditt startnummer i sekretariatet när du visar upp ditt vaccinationsintyg och kan kanske köpa en katalog där alla tävlande står med. Domaren brukar samla alla som ska tävla, så går man igenom banan. Sedan får alla som ska tävla gå runt på banan (utan hund!) och försöka lära sig den. Jag brukar försöka memorera hinderordningen på första varvet, tänka ut tekniken och taktiken på andra och sen gå några varv till och tänka på både och. Leta efter fällor och tänk noga ut vart du ska springa (t.ex. på vilken sida av hunden, ska du blockera någonstans? Stå beredd att kalla in?) Slutligen ställer jag mig vid sidan om och tittar på banan samtidigt som jag kollar noga så att jag kommer ihåg ordningen.

Titta gärna på de som springer innan dig! Då får du något annat att tänka på än din egen nervositet, och ännu viktigare, du kan se efter vad för fel och fällor de hamnar i, och tänka på dem när det är din tur, så kanske du inte gör samma misstag! Kom också ihåg att värma upp och stretcha hunden, det är väldigt viktigt.

När det är din tur, glöm för guds skull inte att ta av hunden halsbandet, och ha inget i dina händer. Vänta på domarens "redo"-signal. Tänk igenom banan snabbt, och se till att du och hunden är beredda. Är du nervös? Oftast släpper nervositen när du väl springer, får då har du så mycket annat att tänka på!

Beredd? SPRING!

När du kommer i mål, förhoppningsvis odiskad, är det dags att koppla hunden och gå av planen. Nu kan du andas ut tills det är dags för resultatet. Bra gjort!

 

Tillbaka till index