Banor

Sugen på att springa en bana? Här hittar du några! Mina banor brukar inte vara sådär jättelätta - jag föredrar svåra, kluriga banor. Om du tränat på svåra banor har du lärt dig mer teknik, och kan skratta åt banorna på tävling, för de är lätta för dig och din hund. Men har du bara tränat på lätta "fartbanor", vad gör du om du plötsligt stöter på en svår teknikbana? Det är klart, då och då kan man förstås köra en lätt bana :)

Bana 1: Sidbyte, några små fällor och en stor

Här är en ganska lång bana med mycket spring och en hel del teknik. För att springa banan så bra som möjligt bör du kunna byta sida, så att du håller dig på innersidan, t.ex. skulle ett sidbyte passa bra vid A-hindret/däcket och vid hoppet/bommen på "tillbakavägen". Akta dig noga för hoppet nr.16 när hunden kommer ut ut tunneln och ska ta bommen! Det är den största fällan på den här banan.

Bana 2: Spring, kontakt och många småfällor

På den här banan är det mycket spring. Du tjänar massor på att ha en bra kontakt med hunden, att kunne peka och visa vilket som är nästa hinder. Det må inte finnas någon jättefälla, men det finns massa mindre! Ta t.ex. efter platta tunneln, nr 3, var noga så att hunden inte tar ett hopp. Och se till att du får med dig jycken runt A-hindret och däcket!

Bana 3: Försiktigt! Många fällor och mycket teknik!

På den här banan finns flera fällor! Du måste ha med dig hunden och gärna ha den nära dig. Första fällan är efter bommen, men borde inte vara något större problem. Efter bordet är det runda tunneln, som ligger under A-et - nyttig träning. Sen blir det svårt! Få med dig hunden till rätt hinder, så har du en lätt linje att andas ut på. Men etfter slalom gäller det att vara försiktig igen! Och efter långhoppet blir det lite klurigt. Du kanske vill försöka dig på ett sitbyte (om du törs!) Efter de två hoppen kommer den största fällan! Att inte ta platta tunneln, utan snyggt glida vidare till gungbrädan! Var beredd att kalla in, och sen har du två alternativ: Att skicka iväg hunden på en snabb målspurt, eller att hålla den nära dig, ifall den försöker sig på bommen! På den här banan är det mycket att tänka på!

Bana 4: Uthållighet och kontroll


På denna bana finns inga stora, svåra fällor, men den är lång och kräver uthållighet av föraren! Om du blir trött så kan det vara bra att kunna skicka / kalla in hunden. Det finns hela 20 hinder på banan, många av dem hopp, och detta är en perfekt bana för en snabb hund! Det kan vara bra att träna fart ibland, även om din hund är långsam. Men då är det viktigt att hunden vet exakt vad den ska göra - detta är ingen nybörjarbana! Jag skulle rekommendera att stå vid däcket i början, och kalla in hunden över de tre första hoppen. Försök att hålla dig på insidan av banan, och var noga med att hänga med vid hoppkombinationen! För att utnyttja tiden maximalt bör du köra med högerhandling i "ringen" och, om du kan, skicka hunden på den sista raksträckan!

Bana 5: Massor av svängar


Här har vi en avlång bana med många snäva svängar. Har du en väldigt snabb hund gäller det att hela tiden ligga steget före här! Jag skulle börja vid slalom (kanske vid bommen, Nellie skulle kanske klara slalom själv, men hundra är jag inte) och kommendera så tidigt som möjligt, för att få med mig hunden. Sen har du en raksträcka, men akta så att hunden inte tar hoppet efter A-et! Vid bordet får du chans att vandra ner en bit. Om din hund klarar det, så skulle jag rekommendera att stå någonstans mellan säcken och gungan, så kan du dirigera hunden, springa lite efter hoppet och akta noga så att hunden inte tar A-et en gång till - då blir den diskad för fel väg!

 

Tillbaka till Agility

Tillbaka till index